Diş implant tedavisi, diş eksikliği tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemdir. Kaybedilen dişin yerine titanyumdan yapılmış bir vida şeklindeki yapay bir kökün yerleştirilmesi ile gerçekleşir. Diş eksikliği, hem fonksiyonel hem de estetik sorunlara neden olan sorunlardan bir tanesidir.  İmplant çeşitleri, bu sorunları çözmek için kullanılır çünkü dişin orijinal kökünün yerini alır ve çene kemiğine entegre olur. Bu sayede, çiğneme yeteneği ve konuşma gibi fonksiyonlar geri kazanılır.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

Bu süreç birkaç aşamalı bir süreçtir ve başlangıçta bir değerlendirme ve planlama aşaması ile başlar. Bu aşamada, diş hekimi çene kemiğinin durumunu değerlendirir ve yerleştirileceği uygun noktaları belirler, hastanın uygunluğuna göre bir tedavi planı oluşturulur. Anestezi altında yerleştirilmesi için diş hekimi çene kemiğine küçük bir kesik yapar ve yerleştirileceği yuva hazırlanır. Daha sonra, titanyum bu yuvaya yerleştirilir ve çene kemiğiyle uyumlu hale gelmesi için iyileşme sürecine bırakılır. İmplant çeşitleri aşağıdaki gibidir;

  • Titanyum
  • Seramik
  • Tek Parça Seramik
  • Titanyum Üstü Seramik

Titanyum İmplant Nedir, Nasıl Yapılır?

Titanyum implantlar, diş eksikliğini tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan yapay diş kökleridir. Uygulanma sürecinde, diş hekimi, hastanın ağız yapısını ve çene kemiği durumunu değerlendirir ve yerleştirileceği en uygun konumu belirlemek için görüntüleme tekniklerini kullanır.  Yerleştirilmesi için cerrahi bir işlem uygulanır. Bu işlem sırasında, genellikle lokal anestezi kullanılır ve diş hekimi, çene kemiğine uygun bir yuva hazırlar. Titanyum, bu yuvaya yerleştirilir ve çene kemiğiyle entegre olması için iyileşme başlar. İyileşme süreci sonrasında,  üzerine restoratif bir diş yapısı yerleştirilir, implantın fonksiyonel ve estetik olarak doğal bir diş gibi çalışması açısından gerekir.

Seramik İmplant Nedir, Nasıl Yapılır?

Seramik implant çeşitleri diğer türlerinden farklılık gösteren birkaç önemli özelliğe sahiptir, zirkonyum dioksit adı verilen bir seramik malzemeden yapılmıştır. Titanyumlardan farklı olarak metal içermemeleri anlamına gelir. Bu özellikleri sayesinde alerjik reaksiyon riskini azaltır ve daha doğal bir görünüm oluşur.  Seramikler estetik açıdan da avantajlıdır çünkü doğal dişlere daha yakın bir renge ve doku yapısına sahiptirler, uygulama süreci de titanyum uygulama süreci ile aynı adımları kapsar.

Tek Parça Seramik İmplant Nedir?

Tek parça seramikler, diğerlerinden farklı olarak gövdesi ve restoratif kısmı tek bir parçada birleştirilmiş olanlardır. Diğer seramikler iki parçadan oluşur: gövdesi ve restorasyonun (protez diş) üzerine yerleştirildiği abutment adı verilen bir bağlantı parçası.

Tek parça seramik implant çeşitleri ise bu iki parçayı birleştirir, böylece kendisi protez dişle bir bütün halinde olur. Bu tek parça tasarımının birkaç avantajı vardır. Daha az parça olması nedeniyle montajı ve kullanımı daha basittir. Tek parça olması, doku uyumluluğunu artırır ve çene kemiğiyle bütünleşmesini kolaylaştırır.  Estetik açıdan da daha avantajlıdır. Çünkü restoratif kısımla gövdesi arasında ek bir bağlantı bulunmaz, bu da daha doğal bir görünüm sağlar.

İlginizi Çekebilir: Horlama Tedavisi Nedir? 

Titanyum Üstü Seramik Nedir? Avantajları Nelerdir?

Titanyum üstü seramikler seramik kaplama ile kaplanmış olan titanyum modellerdir. Diğer bir deyişle, alt kısmı titanyumdan yapılmıştır ancak üzerine seramik bir kaplama uygulanmıştır, titanyumun sağlamlığı ve dayanıklılığı ile seramik malzemenin estetik ve biyolojik uyumluluğunun birleştirilmesini amaçlar. Titanyum üstü seramiklerin diğerlerinden farkı, alt kısmının titanyumdan olmasıdır.

Titanyum, çene kemiğiyle daha iyi bütünleşme sağlar ve stabilitesini artırır. Seramik kaplama ise estetik bir görünüm sunar ve doğal dişlere benzer bir doku hissiyatı olur. Bu türün avantajları arasında titanyumun sağlamlığı ve dayanıklılığıyla seramik malzemenin estetik ve biyolojik uyumluluğunun birleştirilmesinden kaynaklanan avantajlar vardır. Dezavantajları arasında, seramik kaplamanın kırılma riski ve maliyetinin diğer türlerinden daha yüksek olması yer alır.

Tıklayın ve Hızlı Randevu Alın.

En İyi İmplant Hangisidir?

En uygun seçim, hastanın bireysel ihtiyaçlarına, diş hekiminin önerilerine ve tedavi planına bağlıdır. Her hasta farklı olduğu için, seçimi kişisel duruma göre yapılmalıdır. Biyolojik uyumluluğu ve vücutla bütünleşmesi önemlidir, bu nedenle titanyumlar tercih edilen bir seçenektir. Estetik kaygılar ön planda ise, seramikler daha doğal bir görünüm sağlayacaktır. Öte yandan tedavi deneyimli ve uzman bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır çünkü uzman bir hekim, hastanın durumunu değerlendirecek ve en uygun tedavi seçeneğini belirleyecektir.

İmplant Sonrası Bakım: Nelere Dikkat Etmeli?

İmplant sonrası bakım, başarılı bir şekilde iyileşmesini ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için son derece önemlidir. Bu süreçte düzenli ve etkili bir ağız hijyeni rutini oluşturmalısınız. İmplant bölgesini plak ve bakteri birikiminden arındırmak için dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamalısınız. Öte yandan dişlerinizin arasını temizlemek için diş ipi veya interdental fırçalar gibi araçları düzenli olarak kullanmalısınız. Beslenme alışkanlıklarınızı da gözden geçirmeniz gerekir.  İyileşme sürecinde, sert veya yapışkan yiyeceklerden kaçınmak, bölgeye zarar verebilecek travmaları önler.

İmplantlar ve Doğal Dişler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Doğal dişler, periodontal ligament adı verilen bir bağlantıya sahiptir ve bu ligament, dişi çene kemiğine bağlar. Bu bağlantı, dişin çiğneme ve diğer ağız hareketlerine uyum sağlarken implantlar, çene kemiği ile doğrudan entegre olurlar, bu nedenle doğal dişlerin sahip olduğu bu tür bir esneklikten yoksundurlar. İvme hassasiyeti açısından da doğal dişler arasında farklar vardır. Doğal dişler, çiğneme ve diğer ağız hareketlerine doğal olarak uyum sağlarlar ve çeşitli hassasiyetlerle tepki verirler fakat bu tür doğal hassasiyetleri tam olarak taklit edemezler.  Kullanan kişiler doğal diş sahiplerine kıyasla çiğneme hissiyatında farklılıklar hissedebilirler.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

İmplant tedavisi, diş eksikliği yaşayan ve genel sağlık durumu iyi olan kişilere yöneliktir. Diş eksikliği, çeşitli sebeplerden kaynaklanır,  çürük, travma, veya dişeti hastalıkları gibi durumlar tedaviyi gerektirmektedir. Tedavi uygulanacak kişilerde sağlam bir çene kemiği olması gereklidir. Çünkü çene kemiğine yerleştirilen yapay köklerdir ve bu köklerin başarılı bir şekilde tutunması için yeterli kemik dokusunun bulunması lazımdır.

Adaylardan beklenen bir diğer önemli özellik de iyi bir ağız hijyenine sahip olmalarıdır, uzun ömürlü olması ve enfeksiyon riskinin azaltılması için düzenli ve etkili bir ağız bakımı şarttır. Kalp hastalıkları, diyabet veya bağışıklık sistemi sorunları gibi durumlar tedavi için risk faktörleri oluşturabilir. Bu gibi durumlarda, tedavi öncesinde bir doktora danışmalı ve gerekli önlemleri almalısınız.

İlginizi Çekebilir: Dişler Neden Çürür?

Call Now Button