diş taşı temizliği

Diş Taşı Temizliği Nedir?

Bir diş hekimi veya diş hijyenisti, diş yüzeylerinde biriken plak veya tartar olarak bilinen kalsifiye bakteri birikimlerini gidermek için dişleri temizleyecektir. Diş sağlığının korunması, diş eti hastalıklarının önlenmesi, dişlerin görünüm ve sağlığının iyileştirilmesi tamamen bu işleme bağlıdır.

Diş Taşı Temizliği Özellikleri

  • Profesyonelce Yapılır: Diş taşı temizliğini sıklıkla bir diş hekimi veya diş hijyenisti yapar. Profesyoneller özel eğitime sahiptir ve gerekli ekipmanın nasıl kullanılacağını bilirler.
  • Diş Taşı ve Plakların Temizlenmesi: Diş taşı temizliğinin amacı, diş yüzeylerinde oluşan plak ve tartar olarak bilinen kalsifiye bakteri birikintilerinin uzaklaştırılmasıdır. Bu birikimlerden kurtulmak için fırçalamak ve diş ipi kullanmak yeterli değildir.
  • Özel Aletler: Dişlerin taşlanması sırasında özel aletler kullanılır. Bu aletler tartarı çıkarmak veya diş yüzeylerini kazımak için ultrasonik titreşimler kullanır.
  • Kolay ve Rahat: Genel olarak ölçeklendirme işlemi kolay ve rahattır. Anestezi gerekmez. Temizleme işlemi sırasında biraz ağrı olabilir, ancak katlanılabilir olmalıdır.
  • Estetikte Gelişmeler: Diş taşı temizliği daha temiz, daha beyaz dişlerle sonuçlanır. Bu kozmetik iyileştirmeler sayesinde dişler daha çekici görünür.
  • Diş Eti Sağlığı: Diş taşı temizliği yapılarak diş eti hastalıklarının önüne geçilebilir. Diş eti hastalığı ilerledikçe diş eti çekilmesi ve diş kaybı meydana gelebilir.
  • Diş taşı temizliği, diş hijyeni için rutin muayenelerin bir parçası olarak gerçekleştirilir. Diş taşı birikimi görülebilir ve diş hekimi veya diş hijyenisti gerekli temizliği yapabilir.
  • Diş Sağlığını Korur: Dişlerin tartarla temizlenmesi onların ömrünü uzatır. Ayrıca diş eti hastalıklarını ve diş çürümelerini azaltır.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş yüzeylerinde biriken mineralize bakteri birikimine diş taşı veya tartar adı verilir. Tartarın düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımıyla ortadan kaldırılması zor olduğundan, bir diş hekimi veya diş hijyenisti tarafından uzman bir temizlik yapılması gerekir. Bir diş hekimi veya diş hijyeni uzmanıyla ölçeklendirme randevusu ayarlayın. Diş tartarı profesyoneller tarafından doğru alet ve yöntemler kullanılarak kaldırılır. Başlangıçta diş hekimi veya diş hijyenisti tartarın yerini ve miktarını not edecektir. Bu gözlem tekniği sayesinde taşın cinsini ve yerini tespit edebiliyorlar. Diş taşlarını temizlemek için özel aletler kullanılır. Bu aletler ya diş tartarını kazır ya da parçalamak için ultrasonik titreşimler kullanır. Temizlik sırasında su ve hava püskürtücülerden de yararlanılabilir. İşlem boyunca hafif bir ses ve titreşim olabilir.

Diş taşı temizliğinin ardından diş hekiminizden veya diş hijyenistinizden dişlerinizi nasıl düzgün bir şekilde fırçalayacağınız ve diş ipi kullanacağınız konusunda tavsiye alacaksınız. Bu tartar üretimini önlemeye yardımcı olur. Diş taşı temizliği yapılırken diş etlerinin durumu da incelenir. Diş eti hastalığı mevcut ise uygun tedavi uygulanır. Ölçeklendirmenin ardından bir sonraki muayenenizin zamanlamasına diş hekiminiz veya diş hijyenistiniz tarafından karar verilecektir. Düzenli diş hijyeni muayenesi yaptırmak ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur. Genel olarak diş taşı temizliği işlemi rahattır ve ağrıya neden olmaz. Diş sağlığınızı korumak ve diş eti hastalığını önlemek için bu prosedürü takip etmeniz çok önemlidir.

Diş Taşı Neden Oluşur?

Diş yüzeylerinde mineralize bakteri birikmesine diş taşı denir. Plak veya artık yiyecek parçacıkları ve mikroplar birikir ve diş taşını oluşturmak için mineralleşir. Plak, dişlerin yüzeylerinde oluşan ve bakterilere ev sahipliği yapan yapışkan bir filmdir. Gün içinde bir şeyler tüketip dişlerinizi yıkamayı unuttuğunuzda plak birikir. Yiyecek artıkları plaktaki bakteriler için besin görevi görür ve bu bakteriler daha sonra asit oluşturur. Diş çürüğü bu asitlerin diş minesinin bozulması sonucu oluşur. Zamanla plaktaki mineraller ve bakteriler mineralleşir. Bu mineralize plağa diş taşı veya tartar diyoruz. Tartar diş yüzeyine yapıştığı için diş minesini aşındırabilir.

Diş fırçalama düzensizlikleri, yetersiz diş ipi kullanımı, uygunsuz beslenme alışkanlıkları ve kötü ağız hijyeninin tümü tartar oluşumuyla bağlantılıdır. Ayrıca sigara içmek, aşırı miktarda şekerli gıda tüketmek ve diş eti hastalığı gibi risk faktörleri de tartar üretimiyle bağlantılı olabilir. Düzenli diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, dengeli beslenmek ve düzenli olarak diş hekimine gitmek diş sağlığının korunması ve diş taşı oluşumunun engellenmesi açısından çok önemlidir. Bir diş hekimi veya diş hijyenisti, dişlerinizi temizleyerek tartarı gidererek ağız sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Diş Taşı Oluşumu Engellenebilir Mi?

İyi ağız hijyeni uygulayarak ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yaparak tartar oluşumunu önlemek mümkündür. İdeal olarak sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez dişlerinizi dikkatlice fırçalayarak tartar oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Dişlerinizi fırçalayarak plak veya bakteri birikimleri ortadan kaldırılır. Diş ipi, temizlemenin yanı sıra dişlerin arasındaki plak ve kalıntıların giderilmesi için de yararlı bir araçtır. Diş ipinin düzenli kullanımı diş etleri arasında biriken bakteri miktarını azaltır.  Nişastalı ve şekerli diyetler plak gelişimini hızlandırabilir. Şeker alımını azaltmak ve dengeli bir beslenmeyi sürdürmek tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Su içmek ağız kuruluğunu önlemenin anahtarıdır. Ağız kuruluğu plak birikimini şiddetlendirebilir. Su diş temizliğine de yardımcı olur. Hem aşırı alkol alımı hem de sigara içmek hem sigara hem de aşırı alkol tüketimi, tartar büyümesini şiddetlendirebilir ve dişlere zarar verebilir. Bu alışkanlıklardan uzak durduğunuz takdirde diş sağlığınız korunur. Diş taşı büyümesini erken tespit etmek ve uzman temizlikleriyle önlemek için rutin diş muayenelerini planlamak kritik öneme sahiptir. Diş hekiminiz dişlerinizi inceleyecek ve dişlerinizi ne sıklıkla ölçeklendirmeniz gerektiği konusunda önerilerde bulunacaktır. Diş etlerinizi sağlıklı tutmak tartar gelişimini durdurmaya yardımcı olabilir. Diş eti sağlığını korumak ve diş eti hastalıklarını tedavi etmek çok önemlidir. Tartar oluşumunu durdurmaya yönelik etkili önlemler arasında rutin diş muayeneleri, diş ipi kullanımı, diş fırçalama ve dengeli beslenme yer alır. Ayrıca bu önlemlerin alınmasıyla diş eti hastalığı riski azaltılır ve diş sağlığı korunur.

Diş Taşı Koku Yapar Mı?

Gerçekten de tartar ağız kokusuna neden olabilir. Tartar genellikle diş yüzeylerinde, diş eti çizgisinde veya dişlerin arasındaki boşluklarda görülür. Bakteri birikintileri mineralleştiğinde oluşur. Bakteriyel çoğalma ve ağız kokusu gelişimi bu bakteri birikimlerinden kaynaklanabilir. Tartar, ağız kokusunun kaynağı olmasının yanı sıra diş eti hastalığına da işaret edebilir. Ağız kokusu diş eti enfeksiyonlarından veya iltihaplarından kaynaklanabilir. Bu nedenle tartar ve ağız kokusuyla ilgili sorunlarınız varsa diş hekimine görünmeniz çok önemlidir. Diş hekimi diş taşı temizliğini kullanarak diş eti hastalığını tedavi edebilir ve tartarı giderebilir. Ayrıca tartar gelişimini durdurmaya yardımcı olacak iyi diş hijyeni uygulamaları konusunda size tavsiyelerde bulunabilir.

Diş Taşı Nelere Sebep Olur?

Tartar, diş yüzeylerinde bir dizi soruna yol açabilecek kalsifiye bakteri topluluğudur. Ağızdaki kötü nefes tartardan kaynaklanabilir. Ağız kokusu diş tartarındaki bakterilerin bir sonucudur. Diş tartarı, mikrop koleksiyonlarından oluşan plak mineralize olduğunda oluşur. Diş minesi bu bakteri birikimlerinin ürettiği asit nedeniyle aşınabilir. Diş tartarı çürüklerin gelişimini hızlandırabilir. Diş eti hastalığı ve iltihabının her ikisi de tartardan kaynaklanabilir. Diş eti çekilmesi, diş eti kanaması ve diş eti hastalıklarının ilerlemesi diş eti iltihabından kaynaklanabilir.

Diş yüzeylerinde diş taşı birikmesi nedeniyle dişler hassaslaşabilir. Bu hassasiyet, sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olumsuz bir reaksiyon olarak ortaya çıkabilir. Diş taşının diş etlerine daha fazla baskı yapması diş eti çekilmesine neden olabilir. Diş hassasiyeti ve kökün açığa çıkması bundan kaynaklanabilir. Diş kaybı, çürüklerden ve diş eti hastalığından kaynaklanabilir. Tartar diş eti hastalığını şiddetlendirebilir ve istemeden diş kaybını hızlandırabilir. Sık diş muayenesi, diş fırçalama, diş ipi kullanımı, besleyici bir diyet ve düzenli ağız hijyeni uygulamaları, tartar oluşumunu ve buna bağlı sorunları önlemek için çok önemlidir. Diş hekiminiz dişlerinizi temizleyerek tartarı gidererek iyi diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Diş Taşı Temizliğinden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Temizlik sonrasında normal diş fırçalama ve diş ipi kullanımına devam etmelisiniz. Sonuç olarak yeni tartar birikintileri oluşamaz.
  • Ağız Hijyeni Ürünleri: Diş hekiminiz size gargara, diş ipi ve özel bir diş fırçası önerebilir. Bu ürünleri kullanarak ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz.
  • Diş Kontrolleri: Diş hekiminizin önerdiği rutin muayenelere devam etmelisiniz. Bu muayeneler dişlerinizin durumunu izler.
  • Diş Sağlığınıza Dikkat Edin: Sağlıklı beslenmeye devam etmelisiniz. Asitli ve şekerli yiyecek ve içecekleri azaltmak diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.
  • Diş Hekimi Tavsiyesi: Diş taşı temizliğinin ardından diş hekiminiz size özel tavsiyelerde bulunabilir. Bu önerilere kulak vermeniz zorunludur.
  • Diş fırçanızı, diş ipinizi ve diş ipi tutucunuzu düzenli olarak değiştirmeniz önerilir. Eski veya eskimiş temizlik malzemelerinin kullanılması temizliği daha da zorlaştırabilir.
  • Ağız Kokusu: Dişlerinizi temizlettiğiniz halde ağız kokusu devam ediyorsa diş hekiminize başvurmalısınız. Ağız kokusunun nedeni diğer tıbbi sorunlarla ilişkili olabilir.
  • Diş taşı temizliğinin ardından dişlerinizi korumak ve yeni tartar birikintilerinin gelişimini durdurmak için iyi diş bakımı uygulamaya devam etmeniz çok önemlidir. Size uygun temizlik ve bakım programı diş hekiminize danışılarak belirlenecektir.

SIK SORULAN SORULAR

Diş taşı giderilmezse diş eti çekilmesi fark edilebilir. Üstelik başka sorunlar da ortaya çıkabilir. Örneğin çene kemiği kaybı sonucu dişler sallanıp düşebilir.

Diş taşı temizliği rahatsız edici bir işlem değildir. Anestezi gerektirmeyen temizlik işlemi sırasında çok hafif bir batma dışında hasta zarar görmez.

Diş taşı temizliği de tıpkı dişlerle ilgili her şey gibi dikkat edilmesi gereken bir tekniktir. Bu tedavi zarar vermez; tam tersine sınırlar aşılmadığı veya abartılmadığı sürece avantajlıdır.

Diş taşları; çürükler, diş eti hastalıkları, ağız kokusu, dişlerin renginin değişmesi vb. diş ve ağız sağlığımız üzerinde birçok olumsuz etkiye sahiptir. Diş kaybıyla sonuçlanabilecek durumların önüne geçmek için diş taşlarını temizlettirmek en doğrusudur.

Call Now Button