zikonyum kaplama

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum dioksit, diş kaplaması veya protez olan zirkonyum kaplamalarda kullanılan seramik bir maddedir. Zirkonyum biyouyumlu, uzun ömürlü ve estetik olduğundan diş malzemesi olarak sıklıkla tercih edilmektedir.

Zirkonyum Nedir?

Zirkonyum elementinin kimyasal sembolü “Zr”dir. Zirkonyum dördüncü periyodun bir üyesidir ve periyodik tablonun 40. sırasında bulunabilir. Zirkonyum elementi parlak, gri tonlu ve metalik bir görünüme sahiptir. Yüksek mukavemeti ve korozyona karşı direnci nedeniyle birçok endüstriyel uygulamada da kullanılmaktadır. Zirkonyum yüksek sıcaklıkları tolere edebilir ve çok yüksek bir erime noktasına sahiptir. Zirkonyum korozyona karşı yüksek düzeyde direnç gösterir. Bu nedenle kimyasal ve endüstriyel uygulamalarda kaplama ve madde olarak tercih edilir.

Zirkonyum biyouyumlu bir madde olduğundan diş ve tıbbi implantlarda kullanılmaktadır. Yüksek mukavemeti nedeniyle zirkonyum, yapısal elemanlarda ve endüstriyel makinelerde kullanılabilir. Nükleer reaktörler ve enerji santrallerinde kullanıma uygun olan zirkonyum, radyasyona karşı büyük bir direnç gösterir. Zirkonyum dioksit, diş hekimliği ve tıpta uygulama alanı bulan benzersiz bir zirkonyum formudur. Diş kaplamalarında, implantlarda ve diğer tıbbi uygulamalarda zirkonyum dioksit, biyouyumlu ve estetik açıdan hoş bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Ayrıca elektrik yalıtımı gerektiren endüstriyel uygulamalarda ve seramik ürünlerin imalatında da kullanılmaktadır. Zirkonyum benzersiz kimyasal ve fiziksel özellikleri sayesinde çok çeşitli endüstriyel, tıbbi ve bilimsel uygulamalarda kullanılabilen çok yönlü bir malzemedir.

Zirkonyum Kaplama Özellikleri

Doğal dişlerle çarpıcı bir şekilde karşılaştırılabilecek estetik bir görünüm sağlar. Estetik iyileştirmeler için tercih edilir ve diş rengiyle uyum sağlayabilir. Dişler daha dayanıklıdır. Uzun süre hayatta kalabilir ve çiğneme kuvvetlerine karşı dayanıklıdır. Zirkonyum biyouyumlu bir maddedir, yani alerjik reaksiyon olasılığı çok azdır ve vücutla uyumludur. Bu nedenle diş muayenehanelerinde kullanımı güvenlidir. Zirkonyumdan yapılan kaplamalar korozyona karşı direnç gösterir. Ayrıca kimyasallara ve asitlere karşı da dayanıklıdır. Dişleri hazırlamak için minimum diş aşınması gerekebilir. Bu, daha sağlıklı dokuyu sağlam tutar ve dişlerin kaplanabilmesini garanti eder.

Zirkonyum kaplamalar ince yapıları nedeniyle dişlerin estetiğini ve doğal görünümünü etkilemeden dişlerin üzerine yerleştirilebilir. Dişlerin rengini açma ve diş rengindeki lekelerden kurtulmaya yardımcı olma özelliğine sahiptir. Solmadan veya değişmeden renklerini zaman boyunca korur. Bu, uzun ömürlü, tutarlı bir estetik sonucu garanti eder. Zirkonyum kaplamalar ile dişlerin korunması sağlanabilmektedir. Aşınmış veya çürük nedeniyle zarar görmüş dişlere uygulanabilir. Zirkonyum kuronlar, uyumu iyileştiren ve hasta konforunu artıran bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD/CAM) teknolojisinin yardımıyla yapılabilir.

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

  • Muayene ve Konsültasyon: Tedavisine başlamadan önce muayene ve konsültasyon için diş hekiminize başvurmalısınız. Diş hekiminiz sizinle tedavi seçeneklerini tartışmanın yanı sıra gereksinimlerinizi ve beklentilerinizi de değerlendirecektir.
  • Diş Hazırlığı: Uygulanmadan önce dişlerin hazırlanması gerekebilir. Kaplamaların ideal şekilde konumlandırılması için dişlerin hafifçe aşındırılması gerekebilir.
  • Dişlerin Ölçümü: Hazırlanan dişlerin ölçülerini almak için diş hekiminiz dijital olarak tarayabilir veya dişlerinizin geleneksel izlerini alabilir.
  • Kaplamaların Tasarımı: Zirkonyum kaplamaların ölçüleri alındıktan sonra tasarlanması için bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı kullanılır. Bu aşama kaplamaların boyut, şekil ve renklerinin uyumlu olmasını garanti eder.
  • Zirkonyum malzeme seçimi ve imalatı: Zirkonyum malzemesi seçilir Kaplama için seçilen madde zirkonyumdur. Zirkonyumun özel işlenmesinde ve imalatında CAD/CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim) teknolojisi kullanılmaktadır.
  • Geçici Kaplamalar: Zirkonyum kaplamalar üretilirken geçici kaplamaların kullanılması gerekli olabilir. Bu, tedavi süresince dişlerin güvende kalmasını sağlar.
  • Kaplama Uygulaması: Diş hekimi, hastanın dişlerine prefabrik zirkonyum kaplamalar uygular. Diş hekimi kaplamaları yerleştirirken ve mükemmel şekilde oturduklarından emin olurken büyük özen gösterir.
  • Zirkonyum kaplamalar uygun şekilde konumlandırıldıktan sonra diş hekimi kaplamaları sabitler. Bunu yaparak kaplamaların kalıcılığı garanti edilir.
  • Kaplamanın İncelenmesi ve Ayarlanması: Kaplamalar cilalanarak rengi, uyumu ve şekli kontrol edilir. Daha sonra kaplamaların hastanın gülüşüne uyumu doğrulanır.
  • Son Muayene ve Bakım Tavsiyesi: İşlemin tamamlanmasının ardından diş hekimi hastanın ihtiyaçlarını değerlendirir ve son bakım önerilerinde bulunur.

Uygulamasıyla dişlerin daha iyi görünmesi ve daha iyi fonksiyon göstermesi sağlanabilir. Her hasta benzersiz olduğundan tedavinin seyri ve uygulama tekniği de kişiye özeldir. Diş hekiminiz sizin için en iyi tedavi yöntemini seçecektir.

Zirkonyum Kaplama Kimler Yaptırabilir?

Pek çok hasta zirkonyum kaplamaların diş ihtiyaçları için iyi bir alternatif olduğunu düşünebilir ancak her hasta benzersiz olduğundan bu tür bakımın uygunluğu hastanın ağız anatomisine, genel sağlığına ve diş sorunlarına bağlıdır. Zirkonyum kaplamalar, dişlerinin kozmetik görünümünü iyileştirmek isteyen, özellikle de ön dişlerinin görünümünü iyileştirmek isteyen birçok kişi için bir seçenektir.

  • Renk değişikliği isteyenler: Zirkonyum kaplamalar dişlerini beyazlatmak veya rengini ayarlamak isteyen kişiler tarafından kullanılabilir.
  • Dişlerdeki düzensizlikleri azaltmak veya diş anormalliklerini tedavi etmek isteyenler bunu bir seçenek olarak görebilirler.
  • Diasteması (diş boşlukları) olan kişiler tarafından bu boşlukları doldurmak ve dişlerinin görünümünü düzeltmek amacıyla kullanılabilir.
  • Kırık veya Hasarlı Dişler: Zirkonyum kaplamalar kırılmış veya hasar görmüş dişlerin restore edilmesinde kullanılabilir.
  • Dişlerini korumak isteyenler: Dişlerinin çürüme veya aşınma nedeniyle zarar görmesini önlemek isteyen kişiler için bir seçenektir.
  • Minimum Diş Aşınmasına İhtiyaç Duyanlar: Minimum diş aşınmasının gerekli olduğu durumlarda tercih edilebilir. Bu sayede sağlıklı diş dokusunun daha fazla korunması sağlanır.
  • Alerji geçmişi olmayanlar için: Zirkonyum, alerjik reaksiyon potansiyeli azaltılmış biyouyumlu bir maddedir. Bu nedenle alerjiye yatkın olanlar için iyi bir seçimdir.
  • Kemik Kaybı ve Eksik Dişler: Ciddi kemik kaybı veya diş eksikliği yaşayan kişiler, zirkonyum implantlar veya zirkonyumla desteklenen protezler gibi zirkonyum bazlı tedavi alternatiflerini düşünmek isteyebilirler.

Her hasta benzersiz olduğundan, en iyi hareket tarzını belirlemek için diş hekimiyle konuşmak çok önemlidir. Diş hekiminiz ihtiyaçlarınızı ve ağzınızın şeklini değerlendirerek sizin için en iyi yöntemi tasarlayacaktır.

Zirkonyum Kaplama Tehlikeli Midir?

Zirkonyum kaplamaların biyouyumlu bir malzemeden yapıldığı düşünüldüğünden alerjik tepki verme olasılığı daha azdır. Ancak alerji tepkileri birkaç nadir durumda ortaya çıkabilir. Uygularken ve değiştirirken dikkatli olunmalıdır. Kötü veya uyumsuz şekilde konumlandırılan kaplamalar rahatsızlığa ve diğer sorunlara yol açabilir. Kaplama uygulanması için dişlerin aşındırılması gerekebilir. Bu kalıcı olabilir ve dişlerin doğal yapısının değiştirilmesini de içerebilir. Hassas bir şekilde uygulanması ve ayarlanması gerektiğinden dikkatli tedavi gereklidir. Aksi takdirde kaplamanın kenarlarında veya röntgen kenarlarında hassasiyet gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Rengi uyumsuzlaştığında veya değiştirildiğinde olumsuz etkiler doğurabilir. Dayanıklıdır ancak şok veya darbe sonucu kırılma ihtimalleri vardır. Fren renginde farklılıklara yol açabileceği kaydedilmiştir. Zirkonyum kaplamaların altındaki diş eti veya diş taşı sorunlarından dolayı uyumluluk sorunları ortaya çıkabilir. Belirtilen riskler ve sorunlar nadirdir ve kalifiye bir diş hekimi tarafından hassasiyetle uygulanan tedavisi genellikle güvenli ve etkili bir seçimdir. En iyi hareket tarzını seçmek ve beklentilerinizi ve endişelerinizi açık ve öz bir şekilde iletmek için diş hekiminizle birlikte çalışmalısınız. Terapinin olası tehlikeleri ve yararları diş hekiminiz tarafından sizinle tartışılacaktır.

Zirkonyum Diş Koku Yapar Mı?

Zirkonyumdan yapılan diş kaplamalarının kokusu yoktur. Öte yandan, ağız hijyeni ve bakımı ihmal edilirse, altta yatan dişte meydana gelen çürük veya enfeksiyon gibi diş sorunları hoş olmayan bir kokuya neden olabilir. Diş sağlığına ve ağız hijyenine dikkat edildiği sürece kokusuzdur ve herhangi bir sorun yaratmaz. Ağız hijyeni sorunu genellikle ağız kokusunun nedenidir. Dişler ve diş etleri düzenli olarak temizlenmezse, dişlerin arasındaki boşluklarda ve diş eti çizgisi boyunca yiyecek parçacıkları birikebilir. Bu kalıntılar bakterilerin çoğalmasını teşvik edebileceğinden ağız kokusu gelişebilir.

Ağız kokusu zirkonyum kaplamalardan kaynaklanmaz; daha ziyade diş sağlığı ve iyi ağız hijyeni çok önemlidir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayıp diş ipi kullanarak ve rutin diş kontrollerini planlayarak ağız sağlığınızı koruyabilir ve ağız kokusu oluşma olasılığını azaltabilirsiniz.

Zirkonyum Kaplama Faydaları

  • Estetik Görünüm: Doğal dişlere son derece benzer bir görünüme sahiptir. Sonuç olarak dişler kozmetik iyileştirmeler için seçilir.
  • Dayanıklılık: Zirkonyum kaplamalar dişlere karşı son derece dayanıklıdır. Uzun ömürlüdür, çiğneme kuvvetlerine ve aşınmaya karşı dayanıklıdır.
  • Biyouyumluluk: Zirkonyum biyouyumlu bir maddedir, yani vücut tarafından iyi tolere edilir ve alerjik reaksiyon tehlikesi oluşturmaz. Sonuç olarak tıbbi ve dişçilik amaçlarına uygundur.
  • Minimal Diş Aşınması: Hazırlanması için minimum diş aşınması gerekebilir. Bu, sağlıklı diş dokusunun korunmasına yardımcı olur.
  • Korozyon Direnci: Korozyona (paslanmaya) ve asitlere karşı dayanıklıdır.
  • Renk Uyumu: Zirkonyum gerçek dişlerin rengine ve opaklığına uyum sağlayabilir. Bu, kaplamaların dişlere iyi oturmasını sağlar.
  • Renk Sabitliği Dayanıklılığı: Rengi zamanla değişmez veya solmaz. Bu, görsel sonucun tutarlı olmasını garanti eder.
  • Diş Rengi Düzeltme: Zirkonyum kaplamalar diş renginin düzeltilmesine ve lekelerin giderilmesine yardımcı olabilir.
  • Alerjisi Olanlar İçin Uygunluğu: Zirkonyumun alerjik reaksiyon riski düşük olduğundan alerjisi olanlar için iyi bir seçimdir.
  • Minimum Bakım: Sıradan diş temizliği ve bakımı dışında ekstra bir bakım gerektirmez.
  • Daha İyi Uyum: Zirkonyum kronlar yapıldığında bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD/CAM) teknolojileri kullanılabilir, bu da daha iyi uyum ve daha iyi hasta konforu sağlar.

Empress mi Zirkonyum mu tercih edilmelidir?

Her iki malzeme de estetik diş hekimliği uygulamalarında sıklıkla kullanılır ve tatmin edici sonuçlar verir. Metal alt yapı içermeyen güçlendirilmiş özel porselenler olmalarıyla mükemmel estetik ve biyolojik uyum sağlar. Ancak empress diş kaplamalar özellikle bütün dişlerin mevcut olduğu hastalarda köprü ihtiyacı yok ise tercih edilebilir.

Ön diş bölgesinde bir veya iki dişin kaplanması gerektiğinde de doğal diş görüntüsü elde etmek için empress diş kaplamalar önerilmektedir. Estetik ve yüksek direnç taleplerinin bulunduğu durumlarda zirkonyumlar tercih edilir.

SIK SORULAN SORULAR

Diş hekimliğinde zirkonyum kaplama, dayanıklılık ve estetik çekicilik sunan bir tür porselen kaplamadır. Ortalama kaplama ömrü on beş yıldır ancak bu süre birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Çürüyen dişler zirkonyum dişlerle tedavi edilmez. Bununla birlikte diş eti ve dilimlenmiş dişe uygun şekilde uyum sağlayan zirkonyum kaplama ile ilave diş çürüklerinin önüne geçilebilir.

Zirkonyum diş kaplamaları, uygun ağız hijyeni ve hekim tarafından yapılan rutin muayeneler ile daha uzun kullanım ömrüne sahiptir.

Zirkonyum dişler nadiren görünürde bir sebep olmaksızın kendiliğinden düşerken, travmaya bağlı kron kırıkları sık görülür. Hiçbir şekilde kronlar çürümez. Ancak uygun ağız ve diş bakımı yapılmadığı takdirde zirkonyumun altındaki diş bozulabilir.

Call Now Button